Hulp nodig bij het verwerken van je trauma?

Trauma coach

 

 

Trauma kan op elk moment toeslaan en je kwetsbaar en blootgesteld achterlaten. Op zo'n kwetsbaar moment in je leven weet je misschien niet hoe je het trauma moet verwerken en verder moet gaan met je leven. Trauma kan een enorme impact hebben op je vermogen om weer normaal te functioneren. Gelukkig zijn er manieren waarop u uw trauma kunt verwerken en uw gevoel van normaal functioneren weer kunt oppakken. Traumaverwerking is een methodische manier om traumatische ervaringen te verwerken. Het is belangrijk op te merken dat er geen limiet is aan het aantal keren dat je je trauma kunt verwerken. Verwerking helpt je om te gaan met de emotionele impact van de traumatische ervaring, zodat je ervan kunt genezen. Trauma coaches helpen mensen die getraumatiseerd zijn om weer te leren leven met hun trauma. Het helpt ook toekomstige flashbacks of herbelevingen van het trauma te stoppen door geleide zelfzorgactiviteiten.

Wat is traumaverwerking?

Trauma is een schrijnende ervaring die alle aspecten van je leven negatief kan beïnvloeden. De mate van trauma die je ervaart is afhankelijk van de situatie, je copingvaardigheden en de sterkte van je emotionele reactie op het trauma. Trauma is niet voor iedereen hetzelfde. Er zijn veel manieren om je trauma te verwerken, en er zijn geen regels over hoe je dat moet doen. Je kunt je trauma verwerken met een professional, of je kunt het zelf doen. Het is aan jou.

Traumaverwerking lijkt op therapie, maar is niet hetzelfde. Therapie is een manier om hulp te bieden door middel van gesprekken. Traumaverwerking is een manier om steun te bieden door de persoon te helpen zijn ervaring te verwerken. Therapie is een proces dat maanden of zelfs jaren kan duren. Verwerking is een proces dat in een paar weken of maanden kan plaatsvinden.

Hoe een trauma verwerken

Er zijn veel manieren om je trauma te verwerken, maar het belangrijkste is om je zo comfortabel mogelijk te voelen. De eerste stap is onthouden dat het oké is om te voelen hoe je je voelt. Het is oké om te huilen als je verdrietig bent. Het is oké om te schreeuwen als je boos bent. Het is oké om verdoofd te zijn als je gevoelloos bent.

Er is niet één juiste manier om je trauma te verwerken. Je kunt je trauma verwerken op elke manier die voor jou goed voelt. Sommige mensen praten graag over hun trauma, anderen schrijven er graag over, en weer anderen doen graag activiteiten als journaling of yoga. Er is geen goede of verkeerde manier om je trauma te verwerken.

Stappen om trauma te verwerken

Het onderstaande proces is bedoeld als leidraad. Je kunt besluiten de stappen in een andere volgorde te volgen, of je kunt stappen helemaal overslaan. De onderstaande stappen zijn bedoeld als leidraad, niet als handleiding.

  • Herinnering – Sta jezelf toe je de ervaring van het trauma te herinneren, zelfs als het een pijnlijke herinnering is. Ook al voelt het misschien ongemakkelijk, je moet je de ervaring kunnen herinneren om die beter te kunnen verwerken. Sta jezelf toe alle emoties te voelen die opkomen bij het herinneren, en laat die emoties over je heen spoelen. Dit is OK. Het is normaal.
  • Sta jezelf toe de emoties te voelen terwijl ze aanwezig zijn, en laat ze gaan als ze klaar zijn. Het doel is om alle gevoelens te voelen, ze te laten gaan, en OK te zijn met hoe je je voelt. Als je ergens moet zijn, blijf dan daar, en sta jezelf toe te voelen wat je moet voelen.
  • Ontspan – Ontspan lichaam en geest. Haal lang en diep adem. Blijf zo ontspannen mogelijk.

Conclusie

Trauma kan je een gevoelloos, bang, boos of ander gevoel geven. Je kunt het gevoel hebben dat niets ooit nog goed komt, of dat alles verkeerd is. Wat je ook voelt, je kunt het voelen en loslaten. Je kunt ontspannen en doorademen, en je kunt accepteren dat het goed is.

Het bovenstaande proces is bedoeld als leidraad. Je kunt het volgen zoals het geschreven staat, of je kunt het op je eigen manier doen. Het belangrijkste is dat je je op je gemak voelt en dat je iets doet om je trauma te verwerken.