Wat nodig is om te slagen in het beroep van relatietherapeut: Suggesties van een Relatietherapeut

Stel grenzen en wees er eerlijk over.

Het kan in het begin onnatuurlijk aanvoelen, maar grenzen stellen is een essentieel onderdeel van elke relatie. Grenzen stellen je in staat om jezelf te beschermen en toch een goede partner te zijn. Als je geen grenzen stelt, loop je het risico dat je je wrokkig en haatdragend voelt tegenover je partner. Als je geen grenzen stelt in je relatie, loop je het risico dat je je haatdragend en haatdragend voelt tegenover je cliënten. Er zijn veel manieren om grenzen te stellen die niet overkomen als controlerend of afstandelijk. Onthoud dat grenzen helpen om je te beschermen tegen gekwetst worden, terwijl je je partner laat weten dat je nog steeds om hem of haar geeft en dat je wilt dat hij of zij veilig is. Grenzen stellen betekent niet dat je niet geïnteresseerd bent in je partner. Het betekent alleen dat je niet bereid bent om je partner gekwetst te laten worden.

Je kunt niet bepalen hoe je partner zich tegenover jou gedraagt, maar je kunt wel bepalen hoe jij op hem of haar reageert. Wees open met je partner over je grenzen: als je je er niet prettig bij voelt om je partner te zoenen, vertel het hem of haar dan. Als je niet wilt dat je partner in je buurt drinkt, laat hem dat dan weten. Als je op een bepaalde tijd naar bed wilt, laat het je partner dan weten. Grenzen stellen maakt je geen slecht mens; het betekent alleen dat je genoeg om jezelf geeft om voor jezelf te zorgen.

Wees voorbereid op moeilijke gesprekken.

Het is goed om voorbereid te zijn op moeilijke gesprekken, maar laat ze je niet van je koers brengen. Een moeilijk gesprek is een gesprek waarin je moet praten over iets dat moeilijk voor je is: een conflict in je relatie, een pijnlijke herinnering, of een kwestie die spanning in je relatie heeft veroorzaakt. Als u niet bent voorbereid op een moeilijk gesprek, verstijft u misschien of vermijdt u het onderwerp helemaal. Als u niet voorbereid bent op een moeilijk gesprek, loopt u het risico dat u zich defensief of beschaamd voelt. Je hoeft je tijdens een moeilijk gesprek niet als een therapeut te gedragen, maar je moet wel eerlijk zijn. Als je ergens niet over wilt praten, zeg dat dan. Doe niet alsof het gesprek niet plaatsvindt. Als je je beschaamd, beschaamd of boos voelt, uit die gevoelens dan, maar blijf niet op die plek. Het erkennen van die gevoelens terwijl je aanwezig blijft zal je helpen verder te gaan.

Geef constructieve feedback om uw klanten te helpen zich te verbeteren.

Je kunt geen therapeut zijn als je geen feedback hebt over je eigen prestaties. Het belangrijkste bij het geven van feedback is oprecht te zijn: als je niet geïnteresseerd bent in verbetering, zal je klant dat weten. Constructieve feedback is geen gelegenheid om je partner neer te halen of te klagen over hoe moeilijk therapie is; het is een gelegenheid om je partner te helpen zich te verbeteren. Constructieve feedback gaat over het helpen van je partner om zijn of haar communicatiestijl te verbeteren. Hoe kun je directer en effectiever communiceren? Hoe kun je met meer compassie communiceren? Hoe kun je jezelf duidelijker uitdrukken?

Zoek een mentor die je op het juiste carrièrepad kan zetten.

Als je een carrière als relatietherapeut ambieert, kan het nuttig zijn een mentor te vinden. Een mentor kan een familielid, een vriend of een andere therapeut zijn die bereid is je feedback te geven over je praktijk. Je mentor kan je wijzen op fouten of zwakke punten in je praktijk die je zelf misschien nog niet had opgemerkt. Als je geen mentor hebt, overweeg dan vrijwilligerswerk te doen in een psychiatrische kliniek of op een basisschool: deze settings kunnen nuttig zijn om te oefenen met het stellen van grenzen aan patiënten.

 

Relatietherapeut Haarlem

 

Conclusie.

Het kost veel moeite om een goede therapeut te zijn, maar het kan echt de moeite waard zijn. Bedenk dat je een carrière kiest die geduld, medeleven en kwetsbaarheid vereist. Wees bedacht op je motieven: kies geen carrière die je dwingt om narcistisch of afstandelijk te zijn. Kies in plaats daarvan voor een carrière die vereist dat je je kwetsbaar opstelt en om anderen geeft. Welke carrière je ook kiest, je kunt die beter maken door grenzen te stellen en constructieve feedback te geven. Als je geïnteresseerd bent in een carrière als relatietherapeut, onthoud dan dat er veel manieren zijn om het te laten werken.