Wat is FysioHandleiding

Wat is FysioManuele Therapie?

Fysio-manuele therapie is een behandelmethode waarbij het hoofddoel is om de patiënt terug te brengen naar zijn normale of gezonde functie en de symptomen die verband houden met zijn ziekte of letsel te verlichten. Wanneer de pijn wordt veroorzaakt door een gewrichts- of bewegingsstoornis, wordt dit artritis genoemd. Wanneer de pijn wordt veroorzaakt door degeneratieve gewrichtsziekte (DMD), wordt dit artrose genoemd. Wanneer de pijn wordt veroorzaakt door pees-/skeletproblemen, spreekt men van chiropractisch syndroom.

Wat veroorzaakt dit eigenlijk?

Door jarenlang onderzoek zijn de oorzaken van pijn duidelijk geïdentificeerd. Er is een gerimpeld gebied op het voorhoofd of onder het oog, een krakende stem of een stijve nek, pijn in de boven- of onderrug, problemen met slapen en/of lopen, problemen met de geslachtsorganen en symptomen van spijsvertering en stoelgang . Met andere woorden, het is nu mogelijk om de exacte oorzaak van elk symptoom te identificeren en te beschrijven. In de afgelopen jaren zijn de oorzaken van deze symptomen echter veel duidelijker geworden.

Tijdens de analyse van de oorzaken heeft de grote steekproef van patiënten uit verschillende leeftijdsgroepen ons een aanzienlijke hoeveelheid informatie en basis opgeleverd. De rol die elke oorzaak speelt, evenals de ernst van de symptomen, die veel vaker voorkomen dan de termen "artritis" en "osteoartritis". In feite heeft dit onderzoek naar artritis en osteoartritis de belangrijkste oorzaak van pijn weggenomen bij 75% van de patiënten met tekenen van artritissymptomen, artrose type X of Y.

Dit type artritis is de afgelopen jaren de grootste categorie van invaliditeit in India geworden, vooral onder de armen. Dit is een gevolg van de epidemie van de ziekte artrose, de overmaat ervan, de langzame verergering ervan. In India hebben minstens 250 miljoen mensen artritis. Dat is één op de vier personen die aan artrose lijdt. Vrouwen, vooral arme vrouwen, vormen een groot deel van deze categorie. Helaas zijn ze ook in alle leeftijdsgroepen aanwezig.

Artrose, vooral artrose in de wervelkolom, komt veel vaker voor op oudere leeftijd. Mensen die aan deze vorm van artritis lijden, vooral vrouwen, hebben veel minder overlevingskansen. Dit leidt velen tot de conclusie dat het optreden van artritis gerelateerd moet zijn aan de leeftijd. Uit dit onderzoek blijkt dat artrose niet het gevolg is van veroudering.

Deze grootschalige onderzoeken laten zien dat er geen significant verschil is in de symptomen van artrose en artrose. Deze verwerping van de oude premisse leidt tot één conclusie. Voor beide is een gemeenschappelijke oorzaak. Ze zijn beide het gevolg van afbraak van de gewrichten. Het verschil in leeftijd van de patiënten tussen artrose en artrose is niet belangrijk. De oorzaak van de artritis is de afbraak van de gewrichten of veranderingen in de anatomie van de gewrichten waardoor vet en calcium zich ophopen in de wanden van de gewrichten. Dit veroorzaakt irritatie en ontsteking van het weefsel. Hier is een van de vele redenen waarom pijn in de heup te wijten kan zijn aan een zieke heup – een geknald gewricht.

De grote hoeveelheden calcium die in het lichaam beschikbaar zijn, worden niet efficiënt gebruikt. Dit resulteert in de vorming van urinezuur in het ontstekingssysteem. Bij patiënten met artrose bereiken de geactiveerde urinezuurkristallen hun piek tijdens de nacht en voordat ze kunnen worden opgelost. Veel van het beschikbare calcium wordt vervolgens gebruikt om de schade van de blessure van de vorige nacht te herstellen. Deze grote hoeveelheid calcium die niet in het lichaam wordt gebruikt, zou leiden tot de vorming van nierstenen.

De wervelkolom is een zeer kwetsbaar onderdeel van het menselijk lichaam. Het heeft een grote neiging om heel langzaam te genezen. Dit geldt met name voor de wervelkolom. Zelfs eenvoudige activiteiten zoals rechtop zitten vanuit een stoel of zelfs bukken om naar het papier te kijken, kunnen erg pijnlijk zijn. Het ruggenmerg is zeer delicaat en elke verwonding hier kan ernstige gevolgen hebben. Dit kan zelfs zo ernstig zijn als blijvende schade door de slecht genezen degeneratie van het ruggenmerg.

De ziekten van het centrale zenuwstelsel zijn nauw verwant aan ziekten van de wervelkolom. De wervelkolom is bijzonder vatbaar voor aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson (dementie), de ziekte van Alzheimer en zelfs een beroerte. Studies hebben ook aangetoond dat afwijkingen in de wervelkolom aanwezig kunnen zijn bij mensen die geen pijn hebben maar lijden aan mentale retardatie en dementie. Er zijn ook gevallen bekend van beschadiging van een wervelkolom tijdens de geboorte of tijdens een ongeval dat pas 100 jaar later opduikt. Een afwijking in de spiraallijn van de trikinesiologie wordt Spondylolindose genoemd. Spondylolindose bevindt zich op het kruispunt waar de ruggengraat door de C1 en de wervels beweegt1,3,4,5,6.